Gin

Gin er oprindeligt fra Holland, og navnet kommer fra det franske ord genievre, der betyder enebær. Gin produceres hovedsageligt i Storbritannien og er ofte et biprodukt af whisky. Dvs. at gin primært fremstilles af byg, og der tilsættes altid enebær samt ofte en række øvrige, botaniske ingredienser. Gin er et stort og populært marked i Danmark, og selv om det meste gin anvendes til drinks/cocktails som f.eks. gin-tonic, så er der også gin, man kan nyde rent. Vi har efterhånden fået sammensat et bredt udvalg af kvalitetsgin med mærker som Martin Miller, Hendrick's, Monkey 47 og de dansk-udviklede Geranium og Old English Gin samt mange flere.
Sorter faldende

Tabel Liste

1-36 of 102

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Sorter faldende

Tabel Liste

1-36 of 102

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Hvad er gin?

Gin er kort og godt brændevin smagt til med enebær. Gin er oprindeligt fra Holland, og navnet kommer fra det franske ord ‘genievre’, der betyder enebær. Englænderne tog drikken til sig i 1600-tallet og blev storproducenter af gin. I dag forbinder man stadig gin med Storbritannien, men der produceres gin i mange lande - også i Danmark. For at gin kan kaldes gin, skal det hovedsageligt være smagssat med enebær og holde en ABV på minimum 37,5%. Basen i gin er et neutralt kolonne-destillat lavet på korn, der holder 96% ABV (alcohol by volume). Destillatet kan blive til gin ved 3 forskellige metoder.

Hvad betyder botanicals?

Botanicals betegner både enebær, som er obligatorisk i gin og giver den karakteristiske grannåle-smag, og andre urter, krydderier, frugter, bær og planter, man tilsætter gin’en for at skabe smag. Blandt de mest typiske andre botanicals er korianderfrø, kvan, citron, kardemomme, appelsin, orrisrod og lakridsrod, men i princippet er der frit slag, så længe gin’en indeholder enebær.

Sådan fremstilles gin

Der er tre måder, man kan fremstille gin på:

Cold compounding

Cold compounding er den nemmeste og billigste metode til at lave gin. Her udtrækker man olier og essenser fra enebær, planter og krydderurter og tilsætter dem til den neutrale spiritus. Dermed får man en svagt krydret gin, som ikke må kaldes London Dry Gin eller destilleret gin.

Destilleret gin

De fleste gin er produceret som destilleret gin. Det betyder, at man tilsætter de ingredienser, man vil have som smagsgivere til destillatet (og ikke blot olier og essenser) og gen-destillerer det samlet i en pot still. For at give gin’en endnu mere smag vælger nogle producenter at lade gin’en stå og trække yderligere et døgn efter destillering. Nogle producenter vælger også at destillere hver enkelt botanical for sig.

Damp-infuseret gin

Også ved denne metode destilleres gin’en igen, men her er ingredienserne ikke tilsat destillatet. I stedet lægges ingredienserne i en kurv ovenover destillatet i en såkaldt Carterhead-destillator, hvor det er dampene fra alkoholen, der trækker aroma ud af ingredienserne. Med denne metode bliver gin’en knap så skarp og kompleks.

De 4 gin-typer

Man skelner mellem 4 forskellige typer gin: London Dry, Plymouth Dry, Old Tom og Genever. Derudover findes ginbaserede produkter som ginlikør, slåen gin og frugtgin.

London Dry Gin

Man skulle måske tro, at en London Dry Gin skal være fremstillet i London, men det behøver ikke være tilfældet. Navnet handler i stedet om stil og produktionsmetode. En London Dry Gin er en destilleret gin, der er produceret på en neutral spiritus af korn og ved gen-destillering kommer alle de botaniske ingredienser med i samlet flok. En London Dry Gin må ikke tilsættes mere end 0,1 gram sukker per liter og må derudover kun tilsættes vand - ikke noget med kunstig farve eller smag. En London Dry Gin har typisk en alkoholprocent på mindst 45.

Plymouth Gin

I modsætning til London Dry Gin er Plymouth Dry Gin en beskyttet geografisk betegnelse, der kun må benyttes for gin, der kommer fra dette område. Plymouth Gin har typisk flere rødder blandt sine botanicals og smager derfor mere ‘jordet’ end London Dry Gin, men er til gengæld knap så tør. Plymouth Gin har typisk en alkoholstyrke på 41, 2 %.

Old Tom gin

Old Tom er en gin-opskrift, der var populær i 1800-tallets England, men som siden forsvandt fra markedet. Navnet refererer til skilte med en sort kat (Old Tom), der hang udenfor visse pubs i England. Her kunne man efter sigende få et shot gin mod en ringe betaling i en tid, hvor regeringen forsøgte at dæmme op for gin-drikkeriet med tårnhøje afgifter og forbud. Old Tom gin er blevet populær som en lidt ‘undergrund’ ingrediens i cocktails og er lidt sødere end London Dry Gin, men mere tør end hollandsk genever.

Genever

Genever er den oprindelige, hollandske type gin, der er baseret på destillat fra maltet byg - ligesom whisky. Genever er ligeledes smagssat med enebær og fremstilles i Holland, Belgien og visse dele af Frankrig og Tyskland. Genever fås i en gammel stil (oude) og en ung stil (jonge). Oude er som navnet siger den oprindelige genever, som er gylden, sød og aromatisk, mens Jonge er mere tør og let. Man kan også finde genever, der har lagret på egefad i 1-3 år. Genever har en lidt lavere alkoholprocent med 36-40%.

Ginbaserede produkter

Ginbasereede produkter er ofte søde og frugtige, hvilket gør dem populære som både hyggedrik og som ingrediens i diverse cocktails.

Ginlikør

Ginlikør er gin, der lagrer med bær eller frugter over et stykke tid og er siden bliver filtreret og tilsat sukker. Ginlikør har ofte har en alkoholstyrke på mellem 17,5 - 30 %. Foxdenton laver lækre ginlikører med eksempelvis hindbær/jordbær  og blomme.

Slåen gin

Sloe gin eller slåen gin er gin, der har lagret med slåenbær. Slåenbærrene plukkes efter den første frost - eller fryses ned - inden de bruges, så bitterstofferne i bærrene omdannes til smags- og sukkerstoffer. Ginnen filtreres og tilsættes sukker og forener den frugtige smag af slåenbær med enebær. Slåen gin har en flot rød farve og typisk en alkoholstyrke på omkring 26-30%.

Pink gin og andre frugt-gin

Frugt-gin betegner gin, der er blevet destilleret med frugter og bær, Det kan f.eks. være æbler og pærer, hindbær, jordbær, rabarber eller hyldeblomster, som er med til at give en særlig farve (pink gin) og smag. Frugt-gin holder typisk en alkoholstyrke som almindelig gin, dvs. minimum 37,5 %.

Vil du vide mere om gin?

Så kan vi anbefale bøgerne af Iben Diamant, som både har skrevet en stor bog om gin og en lidt mindre bog om gin.